Connect with us

Οινούσσες

Οινούσσες: Γνωρίστε το μαγικό… σημείο του Αιγαίου!

Στις Οινούσσες θα κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα νερά, σε μικρούς όρμους, είτε με χρυσαφένιες αμμουδιές είτε με βότσαλα. Μπορεί να πρόκειται για ένα πολύ μικρό σε μέγεθος, αλλά είναι γνωστό για την μεγάλη ναυτική του παράδοση.

Ανατολικά της Χίου, απέναντι από τη Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών που μετρούν μόλις 1.000 κατοίκους.

Ένα μαγικό σύμπλεγμα νησιών

Η καλύτερη παραλία είναι ο Απήγανος που απέχει 2 χλμ. από την πόλη, αλλά υπάρχουν και άλλες όμορφες παραλίες όπως το Κάστρο, η Ζέπαγα, η Μπιλάλη, η Φώκια, η Χατζαλή και πολλές άλλες μικρότερες. Άλλα νησιά του συμπλέγματος των Οινουσών είναι ο Πασάς, τα Παναγιά, Γαϊδουρόνησο, Βάτος, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Πατερόνησο, Ποντικοκούραδο, Λαιμούδικο και Πρασονήσια.

Γνωρίστε τις Οινούσσες και μάθετε την ιστορία τους

Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η Οινουσιώτισσα, το άγαλμα μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, καθισμένης σε ένα βράχο, που είναι και το πρώτο Θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης από το πλοίο μπαίνοντας στο λιμάνι. Το πανάρχαιο όνομα του νησιού ήταν Αιγνούσα, από το φυτό άγνος, που φύεται στο νησί. Το σημερινό όνομα του νησιού λέγεται, ότι προήλθε από τη λέξη «οίνος», αφού το νησί ήταν φημισμένο στην αρχαιότητα για το καλό κρασί.

Συστηματικές ανασκαφές στο νησί, έχουν αναδείξει ευρήματα που δείχνουν ότι  είχε κατοικηθεί από την αρχαιότητα. Αναφέρεται ήδη κατά τον 6ο αι. π.Χ. από τον Eκαταίο και αργότερα από τον Θουκυδίδη, ενώ ο Ηρόδοτος ανέφερε ότι οι Φωκαείς είχαν ζητήσει από τους Χίους να εγκατασταθούν εκεί. Αργότερα τον 18ο αιώνα το μικρό νησί κατοικήθηκε από τους Χιώτες με κύρια απασχόλησή τους τα λίγα πρόβατα που έφεραν στο νησί και μερικά αμπελάκια. Μετά την της Χίου το νησί εγκαταλείφθηκε.

Κατοικήθηκε ξανά το 1827 από έμπειρους ναυτικούς της Σύρου, της Τήνου και της Άνδρου, από όπου ξεκίνησε η ναυτική εμπειρία του νησιού. Τα πρώτα ελληνικά ατμόπλοια ξεκίνησαν από τις Οινούσες, γράφοντας το πρώτο κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία. Δεν είναι τυχαίο το ότι από αυτό το μικρό νησί κατάγονται πολλοί επιφανείς εφοπλιστές.

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και ξεχωρίζει για τα πεντακάθαρα πλακόστρωτα δρομάκια της. Ο γραφικός οικισμός της έχει πολλά αρχοντικά καπετανόσπιτα και όμορφα πέτρινα διώροφα , που προσδίδουν στις Οινούσσες μία αριστοκρατική φινέτσα. Τα λίγα αξιοθέατα του νησιού συμπυκνώνουν την σύνδεση του με την ναυτιλία.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει μία αξιόλογη και σπάνια συλλογή από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, παλιές , συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.

Το πανέμορφο ορεινό τοπίο των Οινουσσών στολίζεται από το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από όπου η μοναδική θέα «κόβει την ανάσα». Στη μονή ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας που συνθέτουν το διάκοσμο του Καθολικού. Το καμάρι των Οινουσσών είναι ο καθεδρικός του Αγίου Νικολάου, ένα εκπληκτικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, στον προστάτη των θαλασσών. Στον ναό φυλάσσεται τμήμα του λειψάνου του αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα από τη Σικελία το 2001.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in Οινούσσες

Οινούσσες: Γνωρίστε το μαγικό… σημείο του Αιγαίου!
Advertisement
To Top