Connect with us

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Αυτοί είναι οι 10 λόγοι που δεν θα γίνετε ποτέ πλούσιοι

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον γνωμικό σχετικά με το χρονικό διάστημα που ο πλούτος μένει πραγματικά σε έναν άνθρωπο και «περνά» στους απογόνους του: Το πολύ 3 γενιές.

Η πρώτη γενιά δημιουργεί τον πλούτο, η δεύτερη τον ξοδεύει και η τρίτη τον εξαφανίζει! Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον «κανόνα», αλλά… έχετε καθίσει ποτέ να σκεφτείτε σοβαρά τι σημασία έχει για εσάς ο πλούτος –ή έστω τα όποια χρήματα διαθέτετε; ‘Η ανήκετε σε εκείνους που λένε «δεν βαριέσαι, πάντα φτωχός ήμουν, φτωχοί ήταν και οι γονείς μου… είναι κληρονομικό!».

Αν κάπως έτσι σκέφτεστε, δεν είστε οι μόνοι. Έρευνες δείχνουν ότι αμέτρητοι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι έχουν τις δυνατότητες να γίνουν εκατομμυριούχοι –αρκεί να κόψουν κάποιες πολύ κακές συνήθειες.

Τι είναι, τελικά, ο πλούτος;

Πλούτος σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθέναν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εξισώνουν τον πλούτο με μία βίλλα ή ένα πολυτελές σκάφος. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο 7% των ανθρώπων αναφέρουν υλικά αγαθά όταν τους ζητούν να περιγράψουν τον πλούτο. Για πολλούς, περίπου 3 στους 10, πλούτος σημαίνει να έχουν όσα χρειάζονται για να «βγάζουν» τον μήνα.

Ενώ περίπου 26% των ανθρώπων θα ένιωθαν πλούσιοι αν δεν χρειαζόταν να εργάζονται. Ο λόγος που οι άνθρωποι έχουν αυτές τις αντιλήψεις είναι ότι, στο μυαλό τους, το να είναι κανείς «πλούσιος» δεν έχει να κάνει με το πόσα υλικά αγαθά έχει, αλλά με το πώς νιώθει. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν μπορείτε να γίνετε πλούσιοι αν έχει τις παρακάτω -κακές- συνήθειες:

Διαβάστε ακόμα:   Survivor spoiler: Επιστρέφει το Survivor 1 στον... τρίτο κύκλο! Πότε ξεκινάει και τι μας περιμένει;

1. Ξοδεύετε πολλά

Αν έχετε την τάση να ξοδεύετε περισσότερα από αυτά που μπορείτε… δεν είστε μόνοι! Σύμφωνα με έρευνες, περίπου οι μισοί άνθρωποι ξοδεύουν παραπάνω από αυτά που βγάζουν. Από αυτούς οι μισοί αναγκάζονται να «τρώνε» από τα «έτοιμα», ενώ οι άλλοι μισοί βασίζονται στις πιστωτικές τους κάρτες. Με τον τρόπο αυτόν αποκλείεται κάποτε να γίνετε πλούσιοι! Καλά θα κάνετε, λοιπόν, να ελέγχετε καλύτερα πού ξοδεύετε κάθε μήνα και, αν έχετε το περιθώριο, να βάζετε κάποια χρήματα στην άκρη για «ώρα ανάγκης».

2. Δεν αποταμιεύετε αρκετά

Έχει υπολογιστεί ότι μόλις το 5% του πληθυσμού αποταμιεύει χρήματα από το μηνιαίο εισόδημα. Κι όμως, η αποταμίευση πρέπει να σας γίνει τρόπος ζωής, αν θέλετε να συσσωρεύσετε πλούτο. Ξεκινήστε συγκεντρώνοντας ένα ποσό για «ώρα ανάγκης» και όταν θα τα έχετε καταφέρει, μπορείτε να αρχίσετε να μαζεύετε χρήματα για άλλους σκοπούς, π.χ. για αγορά νέου αυτοκινήτου ή για δίδακτρα στις ακαδημαϊκές σπουδές των παιδιών.

3. Χρωστάτε πολλά

Κάποια δάνεια αποτελούν πρόδρομο μελλοντικής οικονομικής ευμάρειας, π.χ. για αγορά κάποιου σπιτιού ή έναρξη μιας επιχείρησης. Ωστόσο, αν πρόκειται για οφειλές σε πιστωτικές κάρτες, μην αποβλέπετε σε πλούτο!

4. Δεν έχετε πλάνο

Χωρίς συγκεκριμένο, ξεκάθαρο πλάνο, το να γίνετε πλούσιοι αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός». Αυτός και μόνο είναι ένας λόγος που ξοδεύετε πολλά χωρίς να αποταμιεύετε. Το να δημιουργήσετε, ιδανικά μαζί με τον σύντροφό σας, ένα οικονομικό πλάνο, δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να παραμείνετε πιστοί σε αυτό.

Διαβάστε ακόμα:   10 λόγοι που η μεγάλη σας αδερφή είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σας

5. Δεν έχετε χρήματα «έκτακτης ανάγκης»

Οι ειδικοί λένε ότι ένας μέσος εργαζόμενος χρειάζεται να αποταμιεύσει περί τους έξι μισθούς για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ποσό «έκτακτης ανάγκης». Η ζωή έχει γυρίσματα, όπως έλεγαν και οι παλιοί, και το να μην έχετε κάποια χρήματα «στην άκρη» μπορεί να μετατρέψει μια δύσκολη κατάσταση σε πραγματική καταστροφή!

6. Ξεκινήσατε αργά

Όπως συμβαίνει και με την γυμναστική έτσι και με την αποταμίευση, όσο πιο αργά στην ζωή σας την ξεκινήσετε τόσο πιο δύσκολο θα είναι. Ακόμα κι αν έχετε δάνεια, μικρό εισόδημα ή πολλά έξοδα, πάντα μπορείτε να βάζετε ένα μικροποσό «στην άκρη», έστω και ένα ευρώ την ημέρα!

7. Παραπονιέστε αντί να δεσμεύεστε

«Δεν βγάζω πολλά λεφτά», «Τα έξοδα είναι τεράστια», «Είναι μάταιο –δεν θα σταματήσω ποτέ να χρωστάω»: Σας αντιπροσωπεύει κάποια από αυτές τις φράσεις. Δεν είστε μόνοι. Ωστόσο, αν δεν κάνετε κάτι για την δύσκολη οικονομική σας κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ. Σταματήστε να παραπονιέστε και αναλάβετε τις ευθύνες σας. Μειώστε τα έξοδά σας και βρείτε παραγωγικά χόμπι. Με τι θα μπορούσατε να ασχοληθείτε στον ελεύθερο χρόνο σας που να σας αποφέρει χρήματα;

8. Ζείτε για το σήμερα και ξεχνάτε το αύριο

Σε κανέναν δεν αρέσει να σκέφτεται τα γεράματα. Ωστόσο, κάποτε θα έρθει η στιγμή να τα αντιμετωπίσετε. Αν, όμως, μέχρι τότε συνεχίσετε να ξοδεύετε αλόγιστα, τα γεράματα θα σας βρουν χρεοκοπημένους.

Διαβάστε ακόμα:   14 διαφορές ανάμεσα σε Θεσσαλονικείς και Αθηναίους!

9. Βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι

Αν έχετε επενδύσει σε μετοχές, είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας, και έχετε βάλει όλα σας τα χρήματα σε μία μόνο μετοχή, μπορεί κάποια στιγμή να σταθείτε τυχεροί και να κερδίσετε πολλά, όμως μπορεί και να τα χάσετε όλα. Ένας καλός χρηματιστής θα σας συμβούλευε να μειώσετε το ρίσκο, επενδύοντας σε διάφορες μετοχές ή σε ομόλογα, μικρότερης ή μεγαλύτερης απόδοσης, κάποια εκ των οποίων να έχουν και την δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης.

10. Απλά δεν «το’χετε»!

Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι κάποια στιγμή, κάτι θα γίνει στην ζωή τους και θα σωθούν, οπότε γιατί να «σκάνε» με αποταμιεύσεις και αποπληρωμές δανείων; Και μπορεί πράγματι να φανείτε τυχεροί, να βρείτε μια πολύ καλά αμειβόμενη δουλειά, να πάρετε αύξηση, να κληρονομήσετε κάποιον πλούσιο συγγενή ή να κερδίσετε το λαχείο.

Αλλά, αν θέλετε πραγματικά να γίνετε πλούσιοι, δεν αρκεί να βασίζεστε στην τύχη. Η ζωή είναι αβέβαιη –κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει. Έχετε, όμως, πάντα τον έλεγχο του σήμερα. Εξασφαλίστε, λοιπόν, σήμερα ό,τι μπορείτε, στην περίπτωση που δεν μπορέσετε αύριο! Άλλωστε, ακόμα κι αν μια μέρα πράγματι γίνει το θαύμα και κερδίσετε το λαχείο, θα ήταν άσχημα να έχετε γίνει ήδη πλούσιοι από μόνοι σας;

Πηγή


Πηγή: www.diaforetiko.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

To Top