Connect with us

Σχέσεις

Μένουμε σε τοξικές σχέσεις αρνούμενοι πως είναι τέτοιες

Πολλοί από εμάς ακούμε φίλους, συναδέλφους, γνωστούς, την οικογένειά μας να συζητάνε για τοξικές σχέσεις κι αντίστοιχες συμπεριφορές. Ίσως κι εμείς οι ίδιοι να ‘χουμε εμπλακεί σε τέτοιες επαφές· να έχουμε συναναστραφεί χειριστικούς ανθρώπους. Μπορεί και τώρα να ‘μαστε αποδέκτες τοξικής συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων. Σε ένα βαθμό, εμπλεκόμενοι στις σχέσεις αυτές, ίσως εκδηλώσαμε κι εμείς σχετικές συμπεριφορές· χωρίς να ‘μαστε ικανοί να τις διακρίνουμε ξεκάθαρα.

Ποια είναι, όμως, η αληθινή έννοια του όρου «τοξικές συμπεριφορές»; Στην ψυχολογία αναλύονται ως συμπεριφορές επιβλαβείς για τη σωματική και την ψυχοσυναισθηματική του ανθρώπου. Πράγματι, η φθορά, που οι σχέσεις αυτές επιφέρουν στην ανθρώπινη προσωπικότητα, είναι τεράστια.

Συχνά ακούμε δικούς μας ανθρώπους να λένε «δεν μπορώ να ξεκολλήσω από αυτόν τον άνθρωπο, ενώ δεν περνάω καλά μαζί του», «με αγνοεί, με κάνει να νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα», «μου φέρεται υποτιμητικά, ενώ του προσφέρω τα πάντα», «στο γραφείο κάποιος συνάδελφος νομίζει ότι τα ξέρει όλα και δεν ακούει κανένα», «δεν την αφήνω, θα αλλάξει», «συνεχώς πέφτω στους ίδιους », «μήπως φταίω εγώ και μου φέρεται άσχημα;». Μπορούμε να κατανοήσουμε τον προβληματισμό των ανθρώπων αυτών και να συναισθανθούμε την ανησυχία που κρύβεται πίσω απ’ τα λόγια τους;

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι τα αυτά εμφανίζονται σε όλες, σχεδόν, τις ανθρώπινες σχέσεις· ότι αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αν προχωρήσουμε λίγο πιο βαθιά, θα καταλάβουμε ότι δεν είναι τόσο απλό και συνηθισμένο. Στις υγιείς κι ισορροπημένες σχέσεις αισθανόμαστε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. Μας πλημμυρίζει ένα αίσθημα πληρότητας κι ασφάλειας. Τι γίνεται, όμως, όταν μέσα στην οποιαδήποτε μορφής σχέση μας νιώθουμε συνεχώς ανασφάλεια, φόβο κι άγχος;

Διαβάστε ακόμα:   7 αλάνθαστα σημάδια πως του/της αρέσεις! Και τα σημάδια πως δεν ενδιαφέρεται..

Σκιαγραφώντας το προφίλ μίας τοξικής σχέσης, βλέπουμε τον σημαντικό άλλο στη ζωή μας να μας ελέγχει, να μας υπονομεύει, να μας μειώνει, κάνοντάς μας να νιώθουμε λίγοι. Μας δημιουργεί ενοχές και μας χειραγωγεί. Ψεύδεται συνεχώς. Είναι παθητικά επιθετικός. Δεν μπορεί να κάνει διάλογο για το που αντιμετωπίζουμε κι επιλέγει τη σιωπή και την αποξένωση.

Άνθρωποι που ενδιαφέρονται μόνο για την εικόνα τους, για το κοινωνικό τους προφίλ που θέλουν να παίρνουν χωρίς να δίνουν, ρουφώντας την ενέργειά μας, είναι νάρκισσοι και τοξικοί. Μπορεί να ‘ναι οι γονείς μας, τα αδέρφια μας, οι συγγενείς μας· μπορεί και φίλοι μας, συνάδελφοί μας, ο σύντροφός μας, ο σύζυγός μας.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωρίσουμε τις τοξικές σχέσεις. Ίσως επειδή αρνούμαστε να δεχθούμε ότι τις βιώνουμε εμείς· δεν είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συνειδητοποίηση. Μπορούμε να συζητάμε ατελείωτες ώρες για τις δυσκολίες που ζούμε μέσα σ’ αυτές, χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε την αληθινή τους μορφή κι ουσία. Και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, όταν πρέπει να φύγουμε απ’ τις σχέσεις αυτές -ή έστω να απομακρυνθούμε. Επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε και να τις σώσουμε.

Διαβάστε ακόμα:   Οριστικός Χωρισμός: Πως θα τον καταλάβεις;

Πρέπει να κατανοήσουμε ποια εσωτερική ανάγκη μας ωθεί να έλκουμε τέτοιου είδους καταστάσεις και να παραμένουμε σε αυτές, να μαγνητίζουμε τοξικούς ανθρώπους. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, εμείς τους επιλέγουμε και τους επιτρέπουμε να μας κακοποιούν συναισθηματικά. Μήπως επειδή θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε να μας αγαπούν; Ότι δεν μπορούμε να βρούμε κάτι για εμάς; Ή παραμένουμε κολλημένοι στις σχέσεις αυτές από φόβο μοναξιάς κι ανασφάλεια;

Δεν είναι λίγες οι φορές που υπαναχωρούμε, επειδή έχουμε έντονα συναισθήματα για τον άλλον. Και πάρα τις άσχημες καταστάσεις που βιώνουμε, δε φεύγουμε· γιατί πιστεύουμε ότι εκείνο το πρόσωπο θα αλλάξει. Και δίνουμε συνεχώς ευκαιρίες. Δεν είναι κακό να δίνουμε και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία, όμως όταν κάτι παραμένει ίδιο, τότε πρέπει πια να το αποδεχθούμε -όσο δύσκολο κι αν είναι.

Από σεβασμό στον εαυτό μας πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να φύγουμε. Να διακόψουμε για πάντα τη συναισθηματική μας αφαίμαξη. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να φύγουμε μακριά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο άνθρωπος αυτός κι η μορφή της σχέσης μας θα παραμένουν στάσιμα. Να αποστασιοποιηθούμε συναισθηματικά, ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την ψυχή μας.

Διαβάστε ακόμα:   Σχέση από απόσταση: 3 σημάδια που προμηνύουν το τέλος

Μη φοβάστε να χάσετε αυτούς που δεν σας εκτιμούν. Διεκδικήστε όσους σας θέλουν δίπλα τους κι αφιερώνουν χρόνο για εσάς. Διεκδικήστε ό,τι σας αξίζει. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αξίζουμε να λάβουμε τουλάχιστον όσα προσφέρουμε, αν όχι περισσότερα. Είμαστε μοναδικοί, αξιόλογοι και δυνατοί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία εμφανίζεται στη ζωή μας. Μπορούμε να σπάσουμε τους τοξικούς δεσμούς· αρκεί να το πιστέψουμε. Κι αν δεν είναι εφικτό να απομακρυνθούμε, να προσπαθήσουμε να παραμένουμε ανεπηρέαστοι απ’ τις συμπεριφορές αυτές.

Ας σεβαστούμε τον εαυτό μας. Ας τον εκτιμήσουμε. Να σταματήσουμε να παλεύουμε με τα σκοτάδια μας, ενώ μπορούμε να ζήσουμε απελευθερωμένοι στο φως της αληθινής αγάπης και της ασφάλειας, που προσφέρει μία υγιής σχέση. Τότε θα καταφέρουμε να εστιάσουμε τον εαυτό μας στους ανθρώπους που θα μας σέβονται και θα μας προσφέρουν συναισθηματική ικανοποίηση.

Να μάθουμε να μας αγαπάμε μ’ έναν τρόπο που δε χαλάει, όπως εμείς αγαπάμε τους άλλους· αγνά και απόλυτα. Επειδή το αξίζουμε!

Συντάκτης: Ελίζα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

[pillowfights.gr]

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in Σχέσεις

To Top