Connect with us

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Μη φοβάσαι τίποτα… Ο Χριστός είναι κοντά σου!

Από την Δημιουργία του κόσμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, την Γένεση, ο Θεός βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο, προστάτης και αρωγός σε κάθε του βήμα. Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, όταν πλέον έχουμε την επί γης παρουσία του Υιού του Θεού, αυτός στέκεται δίπλα στους ανθρώπους με τα θαύματα του. Και σήμερα όμως ο Χριστός βρίσκεται κοντά μας, σε κάθε μας βήμα, μας στηρίζει, μας προστατεύει και μας χαρίζει την κάθε μας μέρα.

Στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, όπως είναι γνωστό, εκείνος που βρίσκεται κοντά στον λαό του Ισραήλ σαν πατέρας είναι ο ίδιος ο Θεός, καθώς δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί η έλευση του Μεσσία στην γη και βρισκόταν ως υπόσχεση από την πλευρά του Θεού-Πατέρα ότι θα στείλει στην γη τον Υιό Του (Ἡσ. 7:14), κι αυτό γιατί η αυξανόμενη αμαρτία του ανθρώπου μετά την Πτώση, προξενεί την θεϊκή παρέμβαση προς αποκατάσταση της Δημιουργίας. Η παρουσία του Θεού και η βοήθεια που αυτός παρέχει στον άνθρωπο είναι εμφανής και διατρέχει όλα τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι παρών στον λαό του μ’ έναν πραγματικό τρόπο. Ενίοτε μάλιστα η παρουσία του γίνεται ορατή και απτή. Στην Γένεση, Αυτός είναι που δημιουργεί τον άνθρωπο και τον τοποθετεί στον Παράδεισο. Μεταγενέστερα, ιστορικά και χρονικά, ο Θεός είναι αυτός που βοηθάει τον Ισραήλ να φύγει από την Αίγυπτο, την γη της δουλείας και μετέπειτα στις δυσκολίες που συναντά στην σαραντάχρονη περιπλάνηση του στην έρημο. Ο άνθρωπος, βέβαια, πολλές φορές απομακρύνεται από τον Δημιουργό. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, Εκείνος δεν τον εγκαταλείπει στην τύχη του, όπως στην περίπτωση του προφήτη Ιωνά, ο οποίος παρακούει την θεία εντολή και κατευθύνεται προς την Θαρσίς αντί για την Νινευή (Ιων. 1:3). Ο Θεός, παρά την παρακοή του Ιωνά, επιμένει να μην τον εγκαταλείπει και του αναθέτει εκ νέου την εντολή να κηρύξει (Ιων. 3:1), εξαιτίας της ειλικρινούς μετάνοιας και της πραγματικής επιστροφής του προφήτη στον Θεό, τα οποία τον αποκατέστησαν πλήρως έναντι του.

Διαβάστε ακόμα:   Δυνατή ευχή για το κακό μάτι και την γλωσσοφαγιά από τον Άγιο Κυπριανό

Στην Καινή Διαθήκη, ο σαρκωθείς Θεός και άνθρωπος , Ο Ιησούς Χριστός, ζει και κυκλοφορεί πλέον ανάμεσα στους ανθρώπους. Κάνει θαύματα, όπως η θεραπεία της αιμορροούσης γυναικός και η ανάσταση της κόρης του Ιαείρου (Μτ. 9:18-26, Μκ. 5:21-43, Λκ. 8:40-56), η θεραπεία του λεπρού (Μτ. 8:1-4, Μκ. 1:40-45, Λκ. 5:12-16), η θεραπεία του παραλύτου (Μτ. 9:1-8, Μκ. 2:1-12, Λκ. 5:17-26). Βοηθούσε τους πάντες χωρίς να κάνει διακρίσεις. Όσοι πίστεψαν σε Εκείνον τον ακολούθησαν και τον είχαν κυριολεκτικά κοντά τους.

Σήμερα, οι πιστοί με την συμμετοχή τους στην Θεία Ευχαριστία και γενικότερα στα μυστήρια της Εκκλησίας, αλλά και με την πνευματική του άσκηση ο καθένας, έρχονται κοντά στον Θεό και έχουν τον Χριστό κοντά τους, να τους οδηγεί και να παραστέκεται στην ζωή τους, έτσι ώστε να μην φοβούνται τίποτα. Η ζωή κοντά στον Χριστό δεν έχει φόβο, αλλά χαρά, ειρήνη και αγαλλίαση, γιατί με την πίστη σε Αυτόν ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια και οι δυσκολίες της ζωής.

Διαβάστε ακόμα:   Τα συγκλονιστικά θαύματα του Αγίου Γεωργίου

Επομένως, είτε ο Θεός (εποχή Παλαιάς Διαθήκης) είτε ο Χριστός (εποχή Καινής Διαθήκης και μετά) στέκεται δίπλα στον άνθρωπο, χωρίς ποτέ να τον εγκαταλείπει και βοηθώντας τον να ξεπερνά τις δυσκολίες και την απελπισία που καθημερινά καθένας από μας βιώνει.

* Η παράθεση χωρίων από την Καινή Διαθήκη προέρχεται από την Nestle-Aland, Novum Testamentum Graece, 28η έκδοση, Ελληνική Βιβλική Εταιρεία
Ευλογητάρια αργά πλ α’ (ΚΕ) ΠΕΤΡΟΥ (Μουσικό κείμενο από το Α’ εκδοθέν ειρμολόγιο Πέτρου το 1825).

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΘΡΗΣΚΕΙΑ

To Top