Connect with us

ΥΓΕΙΑ

12 σημάδια που εμφανίζουν τα μάτια μας όταν έχουμε πρόβλημα με την υγεία μας

Κάποια στιγμή της ζωής μας, όλοι νιώσαμε μια δυσάρεστη αίσθηση στα μάτια. Για τους περισσότερους, ένας καλός ύπνος και λίγη ξεκούραση, είναι αρκετά ώστε να επανέλθει η όραση και να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν.

#1 Λευκές κηλίδες στον κερατοειδή του ματιού

Αυτό είναι κάτι αρκετά κοινό στους ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής και μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης του κερατοειδούς. Ακόμη και μικροί τραυματισμοί των ματιών που προκαλούνται από χρήση φακών επαφής, μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια λοίμωξη και στη συνέχεια σε έλκος κερατοειδούς.

Οι άνθρωποι που φορούν φακούς με ληγμένη διάρκεια ζωής ή καθημερινά, για μεγάλο χρονικό διάστημα (συμπεριλαμβανομένης της διάρκεια της νύχτας), κινδυνεύουν περισσότερο.

#2 Λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα του ματιού

Τις περισσότερες φορές είναι ένα σημάδι γήρανσης και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Αλλά αν είστε μακριά από την ηλικία συνταξιοδότησης, ένας λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα, μπορεί να σημαίνει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που συχνά σημαίνει πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

#3 Κόκκινα μάτια

Τα μάτια μπορεί να γίνουν κόκκινα για διάφορες αιτίες, όπως λόγω ανεπαρκή ύπνου, παρατεταμένης εργασίας ή έκθεσης σε άνεμο και ήλιο. Παρόλα αυτά, αν κοκκινίζουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να είναι ενδείξεις διάφορων ασθενειών όπως αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης (γλαυκώματος), υψηλής ενδοκρανιακής πίεσης και διαβήτη.

Διαβάστε ακόμα:   Survivor 2: H (νέα) υποχθόνια κίνηση του Χάρου στον Κρητικό! Τι έκανε μόλις τελείωσε το αγώνισμα;

#4 Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία προκαλεί δυσφορία και κνησμό με αποτέλεσμα το τρίψιμο, να βλάπτει το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια. Αυτό οδηγεί στην χαλάρωση του βλεφάρου και σε ρυτίδες, ενώ αυξάνει την επίδραση του αέρα, καθιστώντας τα μάτια ακόμα ξηρότερα. Η πιο κοινή αιτία φαγούρας των ματιών, είναι η εποχιακή αλλεργία.

Εάν η υπερβολική ξηρότητα συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στο φως, αυτό μπορεί να υποδεικνύει το σύνδρομο Σιόγκρεν, μια σπάνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

#5 Άχρωμα στίγματα μπροστά από τα μάτια

Αυτά τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ορατά με φόντο τον καθαρό ουρανό, το λευκό χιόνι ή έναν καλά φωτισμένο τοίχο. Κάποιες φορές, όλοι οι άνθρωποι τα παρατηρούν. Ωστόσο, αν ξαφνικά σας συμβαίνει συχνά και εμφανίζονται όλο και περισσότερα, ίσως είναι ένα σημάδι ρωγμής ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

#6 Πρησμένα κόκκινα μάτια

Αυτό είναι συνέπεια κούρασης και έλλειψης ύπνου, ενώ συχνά θεωρείται σημάδι μόλυνσης. Ένα τέτοιο σύμπτωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε όσους χρησιμοποιούν φανατικά οφθαλμικές σταγόνες με λευκαντική δράση. Η μακροχρόνια χρήση τους, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Διαβάστε ακόμα:   Αυτά τα φαινομενικά αθώα συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτήσουν μια σοβαρή ασθένεια

#7 Κιτρινωπό σημείο κοντά στην ίριδα

Μερικοί άνθρωποι, παρατηρούν μια κιτρινωπή περιοχή ή ένα σημάδι στο λευκό του ματιού που ονομάζεται «pinguecula». Πρόκειται για σημάδι γήρανσης του επιπεφυκότα και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

Επιπλέον, η εξέλιξη της νόσου προκαλείται από τις ακτίνες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ως αποτέλεσμα, το σημάδι εμφανίζεται πιο συχνά στους ανθρώπους που περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο. Αυτό, μπορεί να συγκριθεί με τον κάλο του δέρματος. Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί από συστηματικό ερεθισμό λόγω αέρα, σκόνης και καπνού. Το σημάδι είναι μια αθώα ανάπτυξης που δεν έχει αρνητική επίδραση στην όραση.

#8 Ακούσια δάκρυα

Ακούγεται παράδοξο, αλλά τα ακούσια δάκρυα μπορεί να είναι σημάδι ξηροφθαλμίας. Έτσι το μάτι προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη υγρασίας. Αυτό το φαινόμενο είναι κοινό σε όσους ξοδεύουν πολύ χρόνο στον υπολογιστή ή μπροστά από την τηλεόραση.

Έγινε ξαφνικά δύσκολο να κλείσετε τα μάτια και να ελέγξετε την δακρύρροιά σας; Αυτό είναι σύμπτωμα της παράλυσης νεύρου, που ελέγχει τους μύες του προσώπου. Μπορεί να είναι μια επιπλοκή μετά από ιογενή λοίμωξη.

#9 Μια μικρή μαύρη κουκκίδα με φόντο κυματιστές γραμμές που τρεμοπαίζουν

Διαβάστε ακόμα:   Ξυπνάτε Κάθε Βράδυ την ίδια Ώρα; Δείτε τι Αποκαλύπτει Αυτό για την Υγεία σας.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν κακή εγκεφαλική κυκλοφορία. Ωστόσο, κατά κανόνα, οι τελείες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται από το οπτικό πεδίο, δείχνουν την αδιαφάνεια (καταστροφή) του υαλοειδούς. Η πιο κοινή αιτία, είναι η γενική γήρανση του σώματος. Ωστόσο, τα άτομα με μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη, αγγειακές διαταραχές και όσοι κάνουν δίαιτες, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

#10 Εξαφάνιση εικόνας από το οπτικό πεδίο

Αν κάποιες φορές παρατηρήσετε πως η εικόνα εξαφανίζεται από συγκεκριμένες περιοχές του οπτικού πεδίου, ίσως είναι σημάδι ημικρανίας του ματιού. Μπορεί να συνοδεύεται από πονοκεφάλους, που οφείλονται σε εγκεφαλικές κυκλοφορικές διαταραχές. Μια ημικρανία ματιού, είναι ακίνδυνη. Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση της εμφάνισής της, όπως επίσης δεν υπάρχουν μέθοδοι θεραπείας.

#11 Θολή όραση

Η μυωπία, δεν είναι ο μόνος λόγος της θολής όρασης. Μπορεί να αποτελεί σημάδι διαβήτη. Αν εκτός από θολή όραση, παρατηρήσετε λάμψη και κύκλους φωτός γύρω από φωτεινές πηγές, μπορεί να έχετε καταρράκτη, μερική ή πλήρη θαμπάδα του φακού του ματιού.

#12 Κίτρινο ασπράδι ματιού

Τις περισσότερες φορές, ο λόγος είναι η μείωση λειτουργικότητας του ήπατος και των χοληφόρων οδών. Το κιτρίνισμα μπορεί να είναι το κύριο σύμπτωμα της ηπατίτιδας.

[healthline] [medlineplus] [American Academy of Ophthalmology]


Πηγή: www.tilestwra.com

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΥΓΕΙΑ

To Top